Ingredienser

deolicious_bild_inlagg_6

Ingredienserna i Deolicious är få, ekologiska och helt naturliga.

1. Ekologisk kokosolja
Ursprungsland: Sri Lanka, Filippinerna, Indonesien
Naturligt antibakteriell, mjukgörande och mycket närande för huden.

2. Bikarbonat
Ursprungsland: Polen
Aluminiumfritt, bakteriedödande och motverkar effektivt svettlukt.

3. Ekologisk gmo-fri majsstärkelse
Ursprungsland: EU
Absorberar fukt och bidrar till en torrare känsla i armhålan.

4. Ekologisk tea tree oil
Ursprungsland: Australien
Naturligt antiseptisk.
Tea tree oil innehåller naturligt ett ämne som kallas Limonene. Enligt regelverket måste Limonene alltid anges på innehållsdeklarationen, trots att det inte är tillsatt. Limonene anses kunna vara allergen när den används i sin rena form i exempelvis parfymer, men aldrig i sin naturliga form tillsammans med oljan. Då har man tvärtom sett att Limonene har starka anti-canceregenskaper.

 

Ingredienser att undvika

Innehållsförteckningen på en konventionell deodorant är oftast lång och obegriplig, och listar ämnen som vi inte vill ha på eller i våra kroppar.

Deolicious innehåller inte:

1. Alkohol
Ett lösningsmedel som är uttorkande för huden.

 2. Aluminiumföreingar
Aluminiumklorid, aluminiumklorhydrat, aluminiumacetat och aluminiumacetotartrat. Hindrar svetten från att tränga ut ur svettkörtlarna genom att täppa till porerna i armhålan. De kan leda till inflammerade svettkörtlar som orsakar eksem och klåda. Aluminium  kan även absorberas och lagras i kroppen och länkas till bröstcancer, prostatacancer och ökad risk för Alzheimers sjukdom. Missfärgar kläderna när de reagerar med järn och kalcium som finns i tvättvattnet

3. Alun
Det verksamma ämnet i kristalldeo. En mildare form av aluminiumföreningar. Är retande och kan ge klåda och kontakteksem. Till skillnad från de aluminiumföreningar som är vanliga i deodoranter, sägs alun inte absorberas genom huden. Men precis som andra aluminiumföreningar blockerar alun svettutsöndringen från svettkörtlarna och kan således också ge inflammerade svettkörtlar.

4. Parabener
Konserveringsmedel som sägs kunna vandra in i bröstvävnad och utveckla tumörer. Man har hittat parabener i bröstmjölk.

5. Ftalater
Mjukgörare som koppas till ökad risk för fetma och fosterskador. Kan störa hormonreceptorer och öka risken för cellmutationer.

 6. Propylenglycol
Ett lösningsmedel som framställs syntetiskt ur propangas i petroleumindustrin. Kan ge sveda och värmekänsla på hud och slemhinnor, kontakteksem och allergi vid långvarig kontakt med huden. Forskare har också sett att Propylenglycol kan ge skador på centrala nervsystemet, lever och hjärta

7. Triclosan
Ett bakteriedödande ämne som som kan påskynda eller framkalla cancer hos människor och djur samt hormonella störningar särskilt sköldkörtelstörningar, allergier och okontrollerad celltillväxt. Man har funnit triclosan i bröstmjölk. Ämnet misstänks kunna göra bakterier resistenta mot antibiotika.

 8. Siloxaner
Billiga återfuktare liknande silikoner och är svåra för miljön att bryta ner.

9. Parfym
Kan vara allergiframkallande.